Korisliiga

Korisliiga on Suomen koripallon korkein miesten sarjataso. Sarjassa pelaa 12 joukkuetta, jotka pelaavat jokaista joukkuetta vastaan sarjan aikana kaksi kertaa. Kahdeksan parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, joissa ratkaistaan vuosittain Korisliigan mestari. Sarjaa on pelattu aikaisemmin monella eri nimellä, ja nykyinen nimitys onkin otettu käyttöön vasta vuonna 2005. Sarja on kuitenkin ollut ainakin jossain muodossa olemassa jo vuodesta 1939 lähtien.

Korisliigan televisio-oikeudet ovat tällä hetkellä URHOtv:llä, joka näyttää osan otteluista suorana sekä jälkilähetyksiä otteluista. Lisätietoja URHOtv:stä ja muista koripalloa näyttävistä kanavapaketeista löydät televisio-sivulta.

Historia

Vuonna 1939 Suomen koripalloliitto kokosi erinäisiä Suomessa pelaavia joukkueita taistelemaan Suomen mestaruudesta. Suurin osa joukkueista oli pääkaupunkiseudulta. Kyseessä ei ollut vielä kuitenkaan varsinainen sarja, sillä pelijärjestelmä oli hieman turnausta muistuttava. Ensimmäisen Suomen mestaruuden voitti Ylioppilaskoripalloilijat, finaalivastustajan luovuttaessa ottelun jalkapallosarjan vuoksi.

Jo seuraavana vuonna sarja pelattiin täydellisemmin, ja jokainen sarjssa olevista joukkueista pelasi muita joukkueita vastaan ainakin kerran. Suomen mestaruuden voitti edellisenä vuonna finaalin luovuttanut Eiran Kisa-Veikot. Peleistä oli mahdollista lyödä vetoa, mikä lisäsi katsojien mielenkiintoa lajia kohtaan. Vuonna 1941 mestaruden voi Kadettikoulun joukkue. Vuosina 1942 ja 1943 sarja jäi pelaamatta sodan vuoksi. Sodan jälkeen sarja alkoi vakiintumaan, ja vuoden 1944 jälkeen Suomen mestaruus on ratkaisu joka vuosi.

Vuosien varrella sarja on muuttunut yhä ammattimaisempaan suuntaan. Suomen koripallo on kokenut sarjan olemassaolon aikana niin nousu- kuin laskusuhdanteitakin. Viime vuosikymmenten aikana sarjaa on toisaalta kritisoitu ja toisaalta kiitetty suuresta ulkomaalaispelaajien määrästä. Korisliiga ei ole välttämättä saanut niin suurta suosiota kuin se olisi muihin lajeihin verrattuna ansainnut.

Joukkueet

Korisliigassa pelaa 12 joukkuetta. Joukkueet ovat jakautuneet melko tasaisesti ympäri Suomea, myös pienemmille paikkakunnille. Joukkueet kaudella 2010-2011 ovat

 • Honka, Espoo
 • Karhu, Kauhajoki
 • Kataja, Joensuu
 • Korihait, Uusikaupunki
 • Kouvot, Kouvola
 • KTP-Basket, Kotka
 • LrNMKY, Lappeenranta
 • Namika, Lahti
 • Pyrintö, Tampere
 • Tarmo, Porvoo
 • ToPo, Helsinki
 • Vilpas, Salo

Puolustavana mestari on kaudella 2010-2011 Tampereen Pyrintö. Huomattavaa on se, että monelta suurelta urheilupaikkakunnalta, kuten Turulta, Oululta, Jyväskylältä ja Kuopiolta puuttuu Korisliigatason joukkue.

Runkosarja, pudotuspelit ja liigakarsinta

Korisliigan runkosarjan pelaaminen alkaa useimmiten syyskuun loppupuolella, ja runkosarja kestää maaliskuun loppupuolelle. Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa muita joukkueita vastaan neljä kertaa, joten kauden aikana otteluita kertyy yhdelle joukkueelle 44. Runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin.

Pudotuspelit alkavat melko pian runkosarjan päättymisen jälkeen, yleensä huhtikuun alkupuolella. Pudotuspelit ja finaalit pelataan paras viidestä -järjestelmällä, paitsi pronssiottelu, joka ratkaistaan yhdellä ottelulla. Finaalit pelataan huhtikuun loppupuolesta lähtien, ja mestari on yleensä selvillä toukokuun alkupuolella.

Runkosarjassa huonommin sijoittuneiden joukkueiden pelit eivät ole aivan yhtä mukavia. Runkosarjan viimeinen joukkue tippuu suoraan alemmalle sarjatasolle. Runkosarjan 11. joukkue pelaa liigakarsinnassa 1. divisioonan toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan paras kolmesta -sarjan, jonka voittaja pelaa seuraavalla kaudella Korisliigassa.