Euroliiga

Euroliigan finaalitapahtuma vuonna 2008.

Euroliiga (Turkish Airlines Euroleague Basketball) on Euroopassa pelattavan seurakoripallon korkein sarjataso. Liigan joukkueet ovat FIBA Europen jäsenmaista, jonka jäseniä on myös maantieteellisen Euroopan ulkopuolella, joten liigassa on myös joukkueita Aasiasta ja Turkista. Liigaa johtaa ULEB, joka on monien Euroopan huippuliigojen hallinnoima järjestö. Liigassa on pelannut joukkueita parhaimmillaan 18 eri maasta, ja lähetyksiä Euroliigasta televisioidaan lähes 200 eri maahan.

Kaikkien aikojen menestynein joukkue Euroliigassa on Real Madrid, jolla on yhteensä kahdeksan voittoa. Maita, joista menestyneitä joukkueita on tullut, ovat esimerkiksi Espanja, Italia, Kreikka, Venäjä ja Kroatia.

Karsinnat

Euroliigan joukkueet vaihtelevat vuosittain johtuen sen luonteesta. Joukkueet pelaavat Euroliigan lisäksi myös kotimaisia sarjoja. Euroliigassa pyritään pitämään korkea taso valitsemalla parhaat joukkueet eri maista. Euroliigaa voisi verrata hieman esimerkiksi jalkapallon Mestarien liigaan, jossa parhaat Eurooppalaiset joukkueet kohtaavat toisensa.

Aikaisemmin Euroliigaan pääsy oli monimutkainen ja hieman huonosti säädelty prosessi, ja liigaan pääsynä oli erilaisia sääntöjä esimerkiksi suorituksista kotimaan sarjassa. Vuodelle 2009-2010 Euroliigaan pääsyjärjestelmä uudistettiin kuitenkin täysin, ja joukkueet valitaan seuraavilla ehdoilla.

  • Kolmetoista joukkuetta pääsevät Euroliigaan pelisuorituksiensa, televisiotuottojen ja katsojamäärien perusteella. Nämä lisenssit jaetaan kerrallaan kolmeksi vuodeksi, joten näitä joukkueita voidaan vaihtaa liigassa vasta vuonna 2012-2013.
  • Kahdeksan joukkuetta saa vuoden lisenssin, joka perustuu suorituksiin kotimaan liigassa. Yksi näistä joukkueista on poikkeus, jonka lisenssi annetaan edellisen kohdan perusteella, mutta vain vuodeksi kerrallaan.
  • Edellisen vuoden Euroliigan voittaja saa automaattisesti lisenssin Euroliigaan. Jos voittaja oli jo mainittu edellisissä kohdissa, täytetään tämä yksi lisenssi edellisen kohdan perusteella.
  • Kahdeksan joukkuetta pelaa karsintasarjan, josta kaksi joukkuetta etenee Euroliigaan ja tippuneet joukkuet siirtyvät pelaamaan seuraavaksi alemmalle tasolle, Eurocupiin.

Runkosarja, pudotuspelit ja finaalit

Runkosarjassa pelaa 24 joukkuetta, jotka pelaavat jokainen ryhmässään olevaa joukkuetta vastaan kerran vieraissa ja kerran kotona. Ryhmiä on yhteensä neljä ryhmää, joista jokaisessa on kuusi joukkuetta. Jokaisesta ryhmästä etenee neljä parasta joukkuetta jatkoon, joten joukkueita on tämän alkusarjan jälkeen 16.

Nämä 16 joukkuetta jaetaan neljään eri ryhmään, jotka pelaavat kaksi kertaa jokaista muuta ryhmässä olevaa joukkuetta vastaan, kuten runkosarjassakin. Jokaisen ryhmän kaksi parasta joukkuetta etenee jatkoon.

Kahdeksan jäljellä olevaa joukkuetta pelaavat pudotuspelikierroksen paras viidestä -periaatteella. Tämän kierroksen jälkeen joukkueita on jäljellä neljä kappaletta.

Neljä parasta joukkuetta siirtyy loppuotteluihin, jotka ratkotaan yhden ottelun perusteella. Kaikki nämä ottelut pelataan tietyssä, ennalta määrätyssä paikassa. Neljästä joukkueesta yksi nousee Euroliigan mestariksi, ja saa samalla automaattisen pääsyn seuraavan vuoden liigaan.

Pelitapa

Verrattuna esimerkiksi NBA:han Euroliigassa pelataan varsin erilaista koripalloa, kuten yleensäkin Euroopassa Yhdysvaltoihin verrattuna. Euroliigan pelit perustuvat pitkälti joukkuepeliin, toisin kuin NBA:ssa, jossa hienoja yksilösuorituksia arvostetaan paljon enemmän. Onkin sanottu, että Euroliiga on oikea koripalloliiga, kun NBA on vain showliiga.