Syöttäminen

Syöttäminen on tapa siirtää palloa pelaajalta toiselle. Suurin osa syötöistä annetaan ottamalla askel eteenpäin voiman lisäämiseksi, ja seuraamalla syöttöä kädellä tarkkuuden parantamiseksi. Koripallon alkuaikoina kuljettaminen ei ollut sallittua, joten silloin syöttäminen oli käytännössä ainut tapa liikuttaa palloa eteenpäin kentällä.

Syöttöjen tyypit

Tavallisin tapa syöttää pallo on heittää se suoraan pelaajan käsistä toisen pelaajan käsiin. Hyvä tavallinen syöttö on sellainen, mikä lähtee nopeasti ja yllättävästi, niin että puolustus ei siihen ehdi reagoida, mutta vastaanottava pelaaja tietää syötön olevan tulossa.

Pomppusyöttö on syöttötapa, jossa pallo syötetään omalle pelaajalle pompauttamalla se kentän kautta. Pomppusyöttöä käytetään usein tilanteissa missä kentällä on ruuhkaa ja puolustajat odottavat syöttöä katkaistavaksi. Koska pallon potkaiseminen jaloilla on kiellettyä, puolustajan on vaikea katkaista pomppusyöttöä jos pallo on matalalla sen ohittaessa puolustajan.

Pallo voidaan myös syöttää oli puolustajan, tätä tapahtumaa kutsutaan ylisyötöksi. Ylisyötöt saattavat olla vaikeita tehdä, varsinkin pitkien puolustajien yli. Heiton täytyy olla korkea ja tarkkuuden silti hyvä. Avaussyöttö on puolestaan ensimmäinen syöttö laskettuna siitä, kun puolustava joukkue saa pallon haltuunsa.

Hieman vaikeampia syöttötekniikoita ovat syöttötapa, jossa syöttäjä ei katso ollenkaan syötettävään päin, ja näin katsekontaktilla hämää puolustajia. Pallo voidaan syöttää myös oman selän takaa. Tämä syöttötapa on vaikea, ja valmentajat eivät usein kannusta tekemään tällaisia syöttöjä suuren epäonnistumismahdollisuuden vuoksi.

Vastaanottaminen

Syötön heittämisen lisäksi sen vastaanottaminen vaatii paljon taitoa. Usein hyökkäyspäässä pelaajat ovat hyvin vartioituna, joten syötön saaminen vastaanottajalle vaatii koko joukkueen yhteistyötä. Ehkäpä yleisin tapa on tehdä yllättävä liike vastaanottajana, jolloin pääsee pois puolustajan vartioinnista. Myös puolustaja saattaa tehdä virheitä, esimerkiksi kahden puolustajan vartioidessa yhtä hyökkääjää.

Pistelaskussa

Koripallossa syöttöpiste merkataan pelaajalle, joka on syöttänyt pallon korin tehneelle pelaajalle. Vanhojen sääntötulkintojen mukaan syöttöpiste annettiin vain tapauksessa, jos vastaanottava pelaaja ei kuljettanut palloa syötön vastaanottamisen jälkeen, mutta tästä käytännöstä ollaan luovuttu. Tämän vuoksi syöttöpisteiden määrä eri aikakausina vaihtelee suuresti.

Vain yksi pelaaja voi saada koripallossa syöttöpisteen, toisin kuin esimerkiksi jääkiekossa jossa syöttäjiä voi olla useampia. Syöttöpistettä ei anneta syötöstä, joka johtaa puolustajan virheeseen ja mistä seuraa vapaaheittoja.

Suuri syöttöjen määrä ei välttämättä merkitse sitä että pelaaja on hyvä syöttäjä. Usein paljon syöttöpisteitä keräävät pelaajat myös syöttävät paljon. Parempi tapa mitata syöttäjän taitoja on verrata syöttöjen määrää niihin syöttöyrityksiin, jotka ovat johtaneet pallonhallinnan menetykseen.

Pelinrakentajat saavat usein eniten syöttöjä johtuen heidän asemastaan kentällä. Sentterit puolestaan yleensä syöttävät vähiten, mutta toisaalta heidän asemansa kentällä merkitsee sitä että heidän tekemänsä lyhyet syötöt ovat yleensä merkityksellisiä joukkueen kannalta.