Levypallot

Levypallolla tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ottaa pallon haltuunsa epäonnistuneen heittoyrityksen tai vapaaheittoyrityksen jälkeen. Levypallot ovat rutiininomainen osa peliä, ja niiden voittaminen on tärkeää myös pelin voittamisen kannalta.

Levypallo merkitään pelaajalle, joka saa pallon selvästi haltuun, tai pelaajalle, joka koskee palloon viimeisenä ennen sen menemistä koriin. Taistellakseen levypallosta voitokkaasti pelaajalle on etua olla pitkä ja voimakas. Myös hyvän ajoituksen omaaminen on tärkeää. Hyppykyvystä on hyötyä, mutta esimerkiksi huonona hyppääjänä tunnetun Larry Birdin tiedetään sanoneen, että suurin osa levypalloista saadaan lopulta haltuun vasta korirenkaan alapuolella.

Levypallojen tyypit

Levypallot jaetaan karkeasti kahteen tyyppiin, sen mukaan kumpi joukkueista levypallon saa haltuunsa. Hyökkääjän levypalloja ovat hyökkäyspäässä saadut levypallot, ja puolustajan levypalloja vastaavasti puolustuspäässä saadut. Suurin osa levypalloista on puolustajan levypalloja, koska puolustavan joukkueen pelaajat ovat yleensä paremmin sijoittuneena korin alle. Puolustajan saadessa levypallon hyökkäyssuunta vaihtuu, kun taas hyökkääjän saadessa levypallon hyökkäys jatkuu.

Pallon heiton estämistä, blokkausta, ei lasketa levypalloksi. Levypalloksi sen sijaan lasketaan ohiheiton, eli heiton joka on suunnattu kohti koria mutta ei osu korirenkaaseen tai taustalevyyn, kiinni ottaminen.

Joukkulevypalloksi lasketaan tilanne, jossa pallo saadaan joukkueen haltuun mutta ilman että kukaan tietty pelaaja saa levypalloa haltuunsa. Tällainen tilanne tulee esimerkiksi, kun pallo kimpoaa suoraan korirenkaasta kentän ulkopuolelle. Joukkuelevypalloa ei merkata kenellekkään tietylle pelaajalle, ja se käsitetäänkin lähinnä muodollisuutena, sillä koripallon sääntöjen mukaan jokaisesta epäonnistuneesta heitosta täytyy merkitä levypallo pöytäkirjoihin.

Tekniikoita levypallon saamiseksi

Levypallon saadakseen pelaajan täytyy olla asettunut oikein verrattuna koriin ja vastustajien pelaajiin. Pääasiallinen tapa on sijoittaa itsensä korin ja vastustajan vartioitavan pelaajan väliin, pitäen kehokontaktin vastustajan pelaajaan. Joukkue pystyy monen pelaajan avulla estämään vastustajan pääsyn levypalloihin käyttämällä tätä tapaa.  Levypallon saaminen on usein kovan fyysisen työn tulos.