Pelipaikat

Vaikka koripallon säännöissä ei erikseen määritelläkkään pelaajille tiettyjä pelipaikkoja, ne ovat ajan myötä kehittyneet osaksi peliä. Pelin ensimmäisten vuosikymmenten jälkeen peliin on kehittynyt yleisesti tunnistetut pelipaikat.

  1. Pelintekijä (point guard) on usein joukkueen nopein pelaaja. Pelaa hyökkäyksessä alimpana, kontrolloi palloa ja johtaa joukkueen hyökkäystä.
  2. Heittävä takamies (shooting guard) tekee paljon heittoyrityksiä hyökkäyspäässä. Puolustajana pelaa vastustajan urheilullisimpia pelaajia vastaan.
  3. Pieni laitahyökkääjä (small forward) tekee pisteitä pääosin nopeilla leikkauksilla ja kuljettamalla pallon nopeasti korin lähestölle. Puolustuspäässä pelaaja hakee levypalloja ja pallonriistoja, mutta joissain tilanteissa pelaa myös aktiivisemmin.
  4. Iso laitahyökkääjä (power forward) pelaa hyökkäyspäässä usein selkä koriinpäin. Puolustaessa on joko korin alla tai vastustajan isoa laitahyökkääjää vastaan, joukkueen pelitavasta riippuen.
  5. Sentteri (center) käyttää pituutta ja kokoa pisteiden tekemiseen hyökkäyksessä, ja puolustuksessa puolustaa aktiivisesti koria sekä hakee levypalloja.

Pelintekijä ja heittävä takamies lasketaan takakentän pelaajiksi, kun puolestaan laitahyökkääjät ja sentteri ovat etukentän pelaajia. Pelipaikkoja merkitään usein numeroilla 1-5.

Pelintekijä

Pelintekijän rooli on kaikista pelipaikoista ehkäpä eniten erikoistunein. Yksinkertaisuudessaan pelintekijän tehtävänä on johtaa joukkueen hyökkäystä ja varmistaa että pallo päätyy oikealle pelaajalle oikeaan aikaan. Pelintekijän täytyy toimia myös täydessä ymmärryksessä valmentajan kanssa, jotta suunniteltu pelitapa toteutuu. Pelipaikkaa onkin verrattuna amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentajaan.

Puolustuspäässä usein varsin lyhyet pelintekijät eivät ole tehokkaita korin alla, joten he useimmiten yrittävät pitää vastustajan pelintekijää vartioituna kauempana korista. Vastustajan tehdessä korin pallo toimitetaan usein ensimmäisenä pelintekijälle, joka aloittaa hyökkäyksen rakentamisen.

Kuuluisia pelintekijöitä ovat esimerkiksi Earvin ”Magic” Johnson, Jason Kidd, Allen Iverson ja Steve Nash.

Heittävä takamies

Heittävä takamies on yleensä joukkueen paras heittäjä.  Heittävän takamiehen täytyy pystyä heittämään varmasti sisään heittoja kuuden metrin päästä korista, sillä usein sopivaa heittopaikkaa korin läheisyydestä on mahdoton löytää. Hyvien heittotaitojen lisäksi heittävän takamiehen täytyy pystyä kuljettamaan ja syöttämään palloa hyvän heittopaikan etsimiseksi.

Puolustuspäässä pelaa vastustajan urheilullisimpia pelaajia vastaan viivan läheisyydessä. Joissain joukkueissa heittävä takamies toimii myös melko paljon pelintekijänä.

Kuuluisia heittäviä takamiehiä ovat esimerkiksi Kobe Bryant, Michael Jordan, Dwyane Wade ja Brandon Roy.

Pieni laitahyökkääjä

Yleensä pieni laitahyökkääjä on muita etukentän pelaajia lyhyempi, nopeampi ja teknisempi. Tyypillinen pieni laitahyökkääjä on NBA:ssa pituudeltaan noin 2 metriä. Kaikista koripallon pelipaikoista pientä laitahyökkääjän paikkaa pidetään monipuolisimpana, sillä paikka mahdollistaa tilanteesta riippuen joko ison laitahyökkääjän tai heittävän takamiehen tyyppisen roolin. Pienten laitahyökkääjien tehtävänä onkin usein tehdä kentällä lähes kaikkea tilanteen mukaan.

Pienet laitahyökkääjät ovat nopeita, voimakkaita ja pelaavat melko aggressivisella pelitavalla. Yksi pienen laitahyökkääjän tärkeistä ominaisuuksista onkin saada vastustaja rikkomaan heitä vastaan, saaden näin omalle joukkueelle vapaaheittoja. Paikkoja, joissa vastustaja rikkoo helposti on esimerkiksi donkkaukset ja levypallon tavoittelutilanteet.

Kuuluisia pieniä laitahyökkääjiä ovat esimerkiksi Paul Pierce, LeBron James, Larry Bird ja Danny Granger.

Iso laitahyökkääjä

Ison laitahyökkääjän rooli on melko samantapainen kuin sentterilläkin. Iso laitahyökkääjä hakeutuu korin lähistölle pelaten selkä koriin päin, tai voi yrittää heittoja kolmoslinjan sisäpuolelta. Puolustaessa ison laitahyökkääjän roolina on olla korin alla tai pelata vastustajan isoa laitahyökkääjää vastaan.

Ison laitahyökkääjän roolissa tarvitaan monenlaisia taitoja, ja monet pelaajat ovatkin kehittyneet varsin hyviksi heittäjiksi keskimatkoilta. Tämä isojen laitahyökkääjien tapa tehdä paljon heittoja on yleinen Eurooppalaisessa pelitavassa.

Kuuluisia isoja laitahyökkääjiä ovat esimerkiksi Bob Pettit, Tim Duncan, Karl Malone ja Kevin Garnett.

Sentteri

Sentterin pelipaikkana on pelata joko vastustajan tai oman korin alla. Tyypillisesti sentteri on joukkueen pisin pelaaja, ja esimerkiksi NBA:ssa lähes poikkeuksetta yli 2 metriä pitkä. Sentteri tekee pisteitä korin alta, hakee aktiivisesti levypalloja ja tukee omia pelaajia korin lähelle pääsemisessä.

Vuosien varrella koripallon pelityylin muuttuessa sentterin paikka on alkanut hakemaan uutta muotoa, ja usein nykyään sentterit pelaavatkin melko samantyyppistä peliä kuin isot laitahyökkääjätkin. Sentterin hallitsema paikka on otettu siis haltuun muilla keinoin.

Kuuluisia senttereitä ovat esimerkiksi Tim Duncan, Shaquielle O’Neal, Yao Ming ja Mehmet Okur.