Manhattan (21)

Manhattan eli 21 on koripallon pelimuoto, joka on varsin yleinen tapa pelata katukorista tai harjoitteena esimerkiksi pienemmällä porukalla pelattaessa. Pelaajia manhattanissa on yleensä kolmesta viiteen, kun kolmella kolmea vastaan pelaajia ei ole tarpeeksi. Manhattania pystyy kuitenkin pelaamaan kahdella pelaajalla tai yli viidellä pelaajalla.

Pelimuodon säännöt vaihtelevat runsaasti riippuen alueesta ja pelaajista, joten aivan täysin kiveenhakattuja sääntöjä ei ole olemassa. Varsinkin pistelaskun perusteet ovat erilaiset eri alueilla. Sääntöjä voidaan myös vaikeuttaa tai helpottaa, riippuen pelaajien taitotasosta.

Säännöt

Manhattan alkaa tyypillisesti vapaaheitolla. Pelaaja heittää vapaaheittoja, kunnes epäonnistuu tässä tai saa kolme koria peräkkäin. Tämän epäonnistumisen tai kolmannen korin jälkeen pallo siirtyy pelattavaksi, ja kaikki pelaajat pyrkivät ottamaan levypallon itselleen. Tämän jälkeen pallon saanut pelaaja yrittää tehdä korin käyttäen normaaleja koripallon pelisääntöjä, lukuunottamatta pelialueen rajarikkeitä ja henkilökohtaisia virheitä.

Jos pelaaja onnistuu tekemään korin, hän saa heittää vapaaheittoja. Vapaaheittoja on kolme kappaletta täydellisesti onnistuessa, mutta jo ensimmäinenkin epäonnistuminen aiheuttaa vapaaheittovuoron menettämisen ja pallon siirtyvän pelattavaksi. Jos pelaaja saa kaikki kolme vapaaheittoaan sisälle, hän saa jatkaa pelaamista hyökkäysalueen reunalta normaalisti.

Pelaaja joka saa ensimmäisenä 21 pistettä voittaa pelin. Jos pistemäärä menee tästä yli, hänet tiputetaan takaisin 11 pisteeseen.

Pistelasku

Manhattinin pistelaskuun on olemassa monia erilaisia tapoja. Ainakin normaalille korille ja vapaaheitolle on määriteltävä niistä saatavat pisteet, mutta muistakin voi pisteitä saada. Tässä yleisiä esimerkkejä pistelaskujärjestelmistä. Yleisimmät vaihtoehdot ovat lihavoituna.

 • Normaalista korista 1/2 pistettä
 • Vapaaheitoista 1/2 pistettä
 • Ensimmäisestä pompusta tehdystä korista 2/3 pistettä
 • Korista kolmosrajan takaa 2/3 pistettä
 • Suoraan ilmasta -korista 2/3 pistettä
 • Puolesta kentästä 3 pistettä
 • Donkista 5 pistettä

Sääntöjä kannattaa muokata oman mielensä mukaan. On varsin yleistä, että esimerkiksi vapaaheitoista saa vain yhden pisteen, ja normaaleista koreista puolestaan kaksi pistettä.

Variaatiot

Manhattanin pistelaskusysteemi edellä esitettynä on varsin yksinkertainen, mutta peliin on kehitetty useita erilaisia sääntöjä pelimuodon monipuolistamiseksi. Seuraavat sääntömuutokset ovat eräitä yleisimpiä

 • Vapaaheittojen sijasta pelaaja voi yrittää heittää kolmen pisteen viivalta kahden pisteen arvoisia heittoja
 • Jos pelaajalla on 13 pistettä ja hän epäonnistuu seuraavassa korintekoyrityksessään, hänen pisteensä tippuvat nollille
 • Pelaajat joilla on pelin päättyessä alle 13 pistettä, saavat pisteensä mukaan seuraavalle kierrokselle pelin tasoittamiseksi
 • Heiton mennessä kokonaan ohi korista ja taustalevystä, ns. helaksi, pisteet tipahtavat nollille
 • Tasakympeille mennessä pisteet tippuvat alempaan kymmeneen

Harjoitteena

Manhattan on varsin suosittu harjoite virallisemmissakin korisharjoituksissa ja esimerkiksi koulujen liikuntatunneilla. Koska yksi pelaaja joutuu hyökkäämään montaa puolustajaa vastaan, henkilökohtaiset taidot korostuvat normaalia enemmän.

Sääntöjä voidaan helpottaa hieman esimerkiksi koulujen liikuntatunteja niin, että pelaajat heittävät aina vuorollaan, joten kovaa taistelua levypallosta ei tule, ja kaikki pääsevät vuorollaan hyökkäämään.